Fukushima efter katastrofen

FUKUSHIMA För Katsumi Watanabe är Japans beslut att åter börja starta kärnkraftverk ett brott mot allt sunt förnuft och ansvar för kommande generationer.
– Regeringen har uppenbarligen inte lärt sig någonting av det som hände i Fukushima, säger han.

Kärnkraftolyckan slog Katsumi Watanabes liv i spillror.

Katsumi Watanabe och hans familj var några av de tiotusentals japaner som tvingades evakuera hals över huvud när kärnkraftsolyckan inträffade i Fukushima den 11 mars 2011. De lever fortfarande i kappsäck och med ovisshet om framtiden.

Direkt efter olyckan så stängdes Japans alla 43 kärnkraftverk. De har förblivit stängda sedan dess för att utvärdera skärpta säkerhetsregler. Men högerregeringen under Shinzo Abe har hela tiden haft ambitionen att åter starta merparten av kärnkraftverken.

Först på tur är reaktorn i Sendai i Kagoshimaprovinsen i södra Japan. Den laddas nu med kärnbränsle för att vara fullt operativ i september.

Första reaktorn i Sendai startades upp den 11 augusti i år. Foto: AP

Att reaktorn återstartas ser Watanabe som rena hånet inte bara mot de tusentals drabbade i Fukushima utan mot japaner i allmänhet.
– De senaste dryga fyra åren har visat att vi kan klara oss utan kärnkraft. Före olyckan var jag misstänksam mot kärnkraftens säkerhet men nu tycker jag det framstår som glasklart att kärnkraften inte har någon framtid i Japan i det långa perspektivet.

Han har rätt i så motto att energiförbrukningen i Japan faktiskt minskat sedan härdsmältan i reaktorn i Fukushima. Japanerna har helt enkelt blivit bättre på att spara energi. Samtidigt ligger förbrukningen väldigt nära landets totala kapacitet. Särskilt under de tryckande fuktiga sommarmånaderna då lutkonditioneringsanläggningarna går för fullt både i hemmen och på arbetsplatserna.

Stoppet är också ekonomiskt kostsamt för Japan som tvingas importera stora mängder naturgas för att kompensera för de 30 procent av landets energiproduktion som kärnkraften stod för.

Olyckan i Fukushima fick många japaner att ändra åsikt om kärnkraften. Tidigare var en majoritet för eftersom den ansågs säker. Men när det gått upp för folk att många kärnkraftverk byggts i områden som kan drabbas av kraftiga jordskalv och tsunamis så har opinionens svängt helt.
I dag är 60 procent av japanerna mot att återstarta kärnkraftverken.


I och med olyckan har de gamla minnena från atombomberna i Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget väckts till liv med de svåra strålskador de åstadkom. Många japaner drar nu likhetstecken mellan riskerna med kärnkraft och kärnvapen.

– Kärnkraftverken producerar radioaktivitet även om det inte sker några olyckor, menar Akira Kawasaki, känd samhällsdebattör i Japan som jag träffar i Hiroshima.
– Avfallet som produceras måste lagras i många tusen år och kan användas till att bygga kärnvapen. Därför måste vi göra oss av med kärnkraften.

Kasuaki Sudo jobbar med att röja upp i evakueringszonen.

Men det finns också de som tycker att eftersom kärnkraftverken ändå finns så måste man använda den.

– Allt annat vore ekonomist vansinne, säger Kasuaki Sudo som bor bara några mil från den skadade reaktorn i Fukushima.
Han var med i saneringsarbetet inne på kärnkraftverket direkt efter olyckan och arbetar nu med att tvätta fönster och tak i evakueringszonen. En äldre man som förlorat det mesta av håret men som tänker fortsätta jobba tills han inte kan gå längre.

– I en civiliserad värld måste vi ha el, slår han fast sittande på golvet i sin lilla lägenhet. Vi kan inte gå tillbaka till stearinljus. Vi bör köra kärnkraftverken i 10–20 år till medan vi ställer om till förnyelsebara energikällor.